• Firas första fredagen i mars varje år med gudstjänster kring ett gemensamt tema - i Sverige på cirka 400 platser
• Kollekten som samlas in går till stipendier för unga kvinnors yrkesutbildning i utvecklingsländer samt projekt
• Administreras av en speciell Böndagskommitté i nära samarbete med den internationella World Day of Prayer
Folder i pdf-format med fakta om Världsböndagen
Ladda ner här>>
* * *
Böndagskommittén har fördelat drygt 190 000 kr av medlen som insamlades på Världsböndagen 2016. Merparten av den svenska kollekten går till utbildningsstipendier för kvinnor i utvecklingsländerna, och 71 kvinnor i 15 länder fick del av årets kollekt. Dessutom förmedlades ett projektbidrag på 25 000 kr via den katolska hjälporganisationen Caritas till ett projekt för barn och ungdomar med funktionshinder i Kuba. Stipendieprogrammet genomförs i samarbete med svenska samfund, stift och biståndsorganisationer och deras samarbetspartner i olika länder.
* * *
*** |
Från solens uppgång till dess nedgång - samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord - i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med över 80 år – sedan 1931 – och samlas på ca 400 platser.
För översättning och distribution av material samt fördelning av medel svarar böndagskommittén inom Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd. För de ekumeniska gudstjänsterna, som denna dag anordnas i vårt land ansvarar lokala böndagskommittéer.
I samband med gudstjänsterna tar vi i vårt land upp en kollekt, till stipendier för unga kristna kvinnor i tredje världen för hjälp till yrkesutbildning. Stipendiaterna utses på grundval av ansökningshandlingar från de svenska missionsorganisationerna. Sedan 1958 går de i Sverige insamlade kollektmedlen till utbildningsstipendier för unga kvinnor i missionsländerna, och mer än 3000 kvinnor i Afrika, Asien och Sydamerika har fått yrkesutbildning tack vare böndagskollekterna. Dessa stipendier har varit av mycket avgörande betydelse. För några år sedan blev det också möjligt att söka pengar för projekt.
1984 var temat Levande vatten från Kristus, vårt hopp (Joh 7:37-39) då ansvarade Sverige för programmet.
* * * * *
![]() |
![]() |
Filadelfia i Nyköping (t.v.), foto: Birgit Karlsson.
Svenska kyrkan, Skorped (t.h.).
Klicka på bilderna för att se större bilder – öppnas i nya fönster.
____________________________________________________________
Världsböndagens exekutivkommittè. Ordföranden Corinna Harbig är nr 4 fr v i främre raden.
Till ny ordförande utsågs Corinna Harbig från Slovenien. Här med de nya Europa-samordnarna Emmanuelle Bauer (t v) och Laurence Gangloff.
Några av deltagarna från Asien. 104 länder var representerade vid konferensen.
Rosangela Oliveira välkomnades som ny direktor för Världsböndagen.
De svenska deltagarna i New York-konferensen.
Fr v: Ragni Lantz, Birgitta Lundqvist och Karin Halldorf.
Rapport från konferensen av Ragni Lantz kan läsas här>>>